OLIE GUIDE

Har du lige som mig svært ved at huske hvilken olie der er god til stegning – salater – bagning og sådan, så har jeg lavet en liste som er let og overskuelig. husk olier indeholder en del kalorier.
- Olivenolie : Er med sin karakteristiske smag god til al madlavning, samt stegning. Olivenolie er varmestabil og derfor velegnet til stegning.
- Koldpresset olivenolie : Er ikke velegnet til stegning da der nemt dannes bismag. er heler ikke god til kager.
- Rapsolie : En god olie til salater, bagning og stegning, olien hedder tit mad eller salatolie. og er smagsneutral.
- Solsikkeolie : Til salater og bagning. Olien egner sig bedst til kolde formål, kan dog bruges til bagning, på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyre.
- Majsolie : Til salater og dressinger en billig olie der ikke egner sig til stegning.
- Vindruekerneolie : Til salater, dressinger og mayonnaise, egner sig bedst til kolde formål.
- Sojaolie : Til mild stegning, salater og bagning.
- Tidselolie : Kun til kolde formål, salater, dressing og mayonnaise. ikke egnet til stegning.
- Sesamolie : Denne olie bruges mere som smagsforstærker end reel olie, på grund af dens nøddesmag, sesamolie er rigtig god til asiatiske og mellemøstlige retter.
- Valdnøddeolie : Kun til kolde formål, salater, dressing og mayonnaise. ikke egnet til stegning. Skal beskyttes mod lys, luft og varme for ikke at blive harsk, en olie der kan være bitter.
- Kokosolie : Er på grund af sin kokossmag god i retter og bageværk.
- Kokosolie raffineret : Smagsneutral og varmestabil, god til friturekogning samt stegning.
- Hørfrøolie : Kun til kolde formål, salater, dressing og mayonnaise. ikke egnet til stegning. skal opbevares på køl.
- Palmeolie: En fast olie ved stuetemperatur. den bruges til friturekogning og stegning.
- Avocadoolie : En dyr olie, neutral smag, kan bruges til bagning og stegning.
- Jordnøddeolie : Smager af jordnødder. god til asiatirske retter, kan bruges til stegning og friturekogning.
Forskel på koldpressede og raffinerede olier
Koldpressede olier: er den første olie der udvindes af produkterne,og har en karakteristisk smag af produktet, og bruges som smagsforstærkere i madlavningen. Det er tit de dyreste olier
Raffinerede olier: Er mere smagsneutrale, fordi de er varmepressede og aromastofferne er udvundet.
Hvilke olier er så de sundeste: det er de olier med lavt indhold af mættet fedt, højt indhold af umættet fedtsyre, omega-6 og omega-3 fedtsyre, samt dem der indeholder antioxidanter, det er følgende olier. (Olivenolie – antioxidanter) ( hørfrøolie – omega-3) ( solsikkeolie – omega-6) (majsolie – omega-6) (rapsolie -omega-6) (valnøddeolie -omega-6)
Palmeolie og Kokosolie her et højt indhold af mættet fedt og bør kun bruges i begrænset omfang.
Stegning og friture:
Rapsolie – solsikkeolie – jordnøddeolie -palmeolie – sojaolie -kokosolie rafffineret
Bagning :
Rapsolie – solsikkeolie -majsolie – sojaolie – kokosolie – avocadoolie. olovenolie (madbrød)
Dressing salater og mayonnaise
Koldpressede olier med smag, Olivenolie – hørfrøolie – valdnøddeolie – majsolie -rapsolie – sesamolie – solsikkeolie – vindruekerneolie – sojaolie -tidselolie -hørfrøolie – jordnøddeolie.